Gamedesign patterns

Po ne zrovna masově úspěšné hříčce Hrdinové nebes jsem se jal hledat chybu u sebe, potažmo chybu ve hře. Přivedlo mě to na několik sáhodlouhých úvah o sofistikovanosti a jednoduchosti her. Mimo jiné jsem se pokusil proniknout i hlouběji do herního designu. Teoretických děl na tohle téma je kupa, často se vzájemně vylučují, jednoduše proto, protože co vývojář, to jiný názor.

Game Design Patterns (GDP) česky kostrbatě přeložitelné jako Návrhové vzory pro gamedesign, jsou návrhářská pravidla, poznatky, rady a tipy, které optimalizují a rozvíjí vnitřní mechaniky hry. GDP řeší jak (velmi) obecné, tak konkrétnější prvky hry, nabízí různé varianty řešení a zároveň vymezují možná úskalí těchto řešení.

Většina GDP má čtyři základní části:

Pojmenování
Jméno problému, často se opakují, při dobře zvoleném pojmenování na ně pak lze rozumně odkazovat.

Problém
Konkrétní určení problému. Obsahuje detailní popis problému, včetně zasazení do kontextu. Dále popisuje co konkrétně chceme řešit, s jakými problémy se můžeme setkat, případně co jsme ochotni/schopni řešení problému obětovat.

Řešení
Popis věcí, objektů a mechanismů, které mohou být použity k vyřešení daného problému. Řešením se nerouzmí konkrétní nebo částečný postup, ale co nejobecnější popis struktur a variant jak problém vyřešit.

Následek
Každá akce vyvolá reakci. Obejítím problémové situace jde problém vyřešit, ale zároveň si můžeme zadělat na x problémů jiných. Vše souvisí se vším a obvykle se neubráníme řešení "něco za něco", proto je dobré zvážit možné důsledky řešení, stejně jako potenciální přínosy/omezení konkrétního způsobu řešení. Zda za benefit daný užitým řešícím postupem nezaplatíme příliš velkou cenu vzhledem k dalším mechanismům ve hře.

Na webu se dá o GDP, až na čestné výjimky, najít žalostně málo informací, tuším, že Stefan Durmek uvádí, že většina pokusů o komplexní sepsání a rozvíjení GDP selhalo pro nedostatek zájemců. Že by bylo takové množství vývojářů přesvědčené o své dokonalosti? Zřejmě ano. Zkuste zagooglit.

O něco lepší situace je na poli papírových knih. 99.9% jich je v angličtině. Pro autory freeher, rekrutujících se velkou měrou z řad mládeže a amatérů to může být problém. Další věc. Co jsem naslepo zkoušel, žádný z tuzemských vydavatelů netuší, že takové knihy existují nebo jsou pro ně dokonale nerentabilní a tudíž nezajímavé. Takže zbývá nákup přes net. Dodací lhůta ze států je obvykel kolem 3 týdnů. Pokud nemáte VISA kartu (já vlastním Maestro) nebo účet na PayPalu, pravděpodobně si nic nekoupíte. Bohužel.

Pokud máte tip na podobné čtivo, které by se dalo sehnat i u nás (kliděn i bazárky apod.), dejte v komentářích vědět.

Komentáře

Petr Vojtěch píše…
Díky za hodnotné informace :o).
Likandro píše…
A je skutečně k něčemu takovému potřeba publikace? Nechci se tvářit jako geniální game-designér, protože nejsem, ale zdá se mi, že na to aby člověk vytvořil kvalitní hru se často stačí dívat, zapamatovat si a inspirovat se.
Zkrátka to podle mě skutečně funguje tak, že jestliže chce člověk hry dělat, musí je i hrát, protože jinak jakoby nemá moc šanci udržet krok, nenapadne ho celá řada různých vychytávek kterou lze hru obohatit.
A jak jsi řekl, co člověk to názor, takže ty si sice někde něco načteš, klidně z vícero zdrojů, které dávají různé pohledy, ale ve výsledku budeš tam kde jsi začal, budeš si to muset zase vymyslet a přebrat sám, zase bude v hlavě guláš co a jak s tím, co si od studia vzít a nevzít, takže to podle mě skutečně vyjde skoro stejně jako zahrát hru, říct si "Líbilo se mi tohle, myslím, že podobný nápad bych mohl zapracovat do takovéhle hry. Nelíbilo se mi tohle, tomu se při své tvorbě vyvaruji."

Nicméně pokud jde o objednávání, tak co mám zkušenost, jsou i anglické bookshopy kde se dá ledacos objednat, mají tam často i literaturu která zrovna nefrčí, tak se zkus podívat po něčem takovém. U nás v Praze máme tuto: http://anagram.noveranet.cz/

Případně se dá občas domluvit s nějakým knihkupcem, pokud máš kontakt (např. mamka pracuje ve školní knihovně, tam má dlouhodobou smlouvu s nějakým knihkupcem na 10% slevu na učebnice do školy, + na knížky co přiveze kolem Vánoc a jsou tam ke koupi... + si u něj mamka pro sebe i pro někoho jiného může objednat libovolnou knihu a většinou sežene. Mám takhle dvě od Briana Frouda, dovoz, ale počítej s dlouhou dodací lhůtou, na té se nic nemění, a s tím, že lidi přes které to musí koupit si k původní ceně přidají ještě něco navíc, takže knížka za 400 vyjde na 800, nicméně je to pohodlné, nestaráš se, nemusíš mít účet na PayPalu, ni VISA kartu)

PS: vykoumat jak je to tu s těmi účty byl pro mě porod... a to je asi ještě štěstí, že sem se někdy kdysi přihlásil ke Googlu a na ty Blogy.
PepiCzech píše…
Liki, díky za informace, zkusím dohledat co a jak :) Exitence GDP má tu výhodu, že nemusíš znovu vymýšlet kolo, navíc tě upozorní i na možná úskalí, třeba taková, která nejsou na první pohled patrná. Mít nějakou reflexi ve hraní her, to určitě ano, a ruku na srdce,ono to bez toho dost dobře nejde, na druhou stranu, takto do hry zahrnu pouze to, co už vymyslel neříkám že u GDP je tomu jinak ^_^.

Nemyslím si, že by GDP byly samospasitelné, to určitě ne, ale vždycky si rád nechám poradit od někoho zkušenějšího.

Anagram - určitě mrknu. Díky.
Likandro píše…
K tomu vymýšlení: Zcela upřímně, není většina našich úvah a myšlenek jen složitá kombinace něčeho co jsme někde viděli, četli, zaslechli, zažili? Já bych se totiž přikláněl k názoru, že ano. Tuhle jsem si nakrásně vymýšlel příběh, říkal jsem si: "Dobré, to tu ještě nebylo, není to tak časté," ale postupně jak jsem příběh víc rozváděl, obohacoval, přemýšlel, dostal jsem se i k úvaze o tom, z čeho jsem asi vycházel, protože z něčeho jsem musel. A ono ouha, najednou jsem si vzpomněl, že když mi bylo asi 8 viděl jsem jeden film, kde se objevuje z velké části podobný motiv - naštěstí ho ve filmu docela (myšlenkově zcela) utopí, takže se nic neděje. Knižní předlohu pro film jsem nesehnal, byla snad vydaná v omezeném nákladu a přímo pro film, takže tak. Ale hodně často si člověk ani neuvědomí, že ho napadlo něco, co třeba 10 let zpátky viděl jen maličko jinak.
Ale neříkám, že je to špatně, spíš naopak chci zkrátka říct, že sice vezmeš jeden motiv od jednoho, druhý od jiného, a dohromady z toho vytvoříš něco nového, vlastního a leckdy originálního. Takže takhle to vidím.
Jinak chápu už i důvod GDP jako určitý GPS systém v oblasti her, který ti nahlásí "wrong way" (tak jsi to zhruba popsal): je fakt, že to jsem si prve neuvědomil, i když je to docela očividné.