Aby tě pes do nohy jebal...

Nikdy jsme neměl rád Steam a nemám jej rád ani teď. Ale to co předvádí Mrkvosoft s Live službou, tak to jsem nežral...

Před cca rokem jsem si koupil v předprodeji Down of War 2, božáckou strategii z prostředí Warhammer40.000. Neměl jsem tehdy net. Na obalu stálo "registrace vyždauje připojení k Internetu". Supr. Nainstaluji doma u rodičů, potvrdím legálnost, odvezu do Brna a zahraju si. Ani hovno. Hra využívá zcela dementní systém.

Přes steam ověřím legálnost hry, přes Microsoft Live ID připojím ke hře profil, při uložení hry aktualizuji (uploadnu) profil MSL ID, ukončím hru. Nemáš net? Smůla. Vypadne spojení? Smůla, postup v trapu. Služba je nedostupná? Smůla, nic nespustíš. Ale jinak je to moc fajn věc...*

Už jen ta myšlenka sama o sobě je dost zvrácená. Moje 4-hodinová praxe? 

Nainstaluji steam - není problém

Aktualizuji steam - 40 min? heh, no co se dá dělat...

Nainstaluji hru - 4 minuty, pohoda

Aktualizuji hru - 30 minut, WTF

Spustím hru - pro spuštění je třeba MS Live ID, ok založím, registrace, stáhnutí softwaru (už druhý software 3.strany pro 1hru(!)) -15minut. 

Spustím steam, spustím hru -> přihlásím se MSL ID ... a hovno: Možná používáte službu LIVE z oblasti, která není službou LIVE podporována. <- kurva, co to je?!

Jak jste asi poznali, jsme vytočený, hru jsem samozřejmě doteď nespustil a to jsem ji cca před rokem doma u rodičů ten víkend hrál. Pokud pominu hororovou instalaci Steamu, de facto bez problému. Parádní zážitek... ale toto martýrium mi znechutilo jakýkoliv herní zážitek a popravdě i sebralo snahu cokoliv podobného zkoušet.

Je mi jasný, že s tím nic neudělám, že pláču na špatném hrobě, ale stejně: Legálně si koupím hru, splním všechny požadavky, upíšu se registracím ke službám, které mě fakticky absolutně nezajímají a jsou mi k nepotřebě (hra se bez nich ovšem odmítá spustit), a stejně nehraji... kde to jsme?

Pochopím to u multiplayeru, pirátství je problém, ale proč mám tohle všechno trpět kvůli 8 hodinovému singleplayeru? U hry s nominální cenou 1000,-Kč? 

Jsem debil, když mám představu, že přijdu do kšeftu, strčím placku do mechaniky a zahraji si po večerech hru?

Možná by nebylo příště od věci, stáhnou vše z torrentů, zaplácnout crackem a v klidu a zdarma si užívat práce programátorů? 

_______

*) sarkastická a ironická poznámka ve stavu čirého zoufalství

Komentáře

Ikkju píše…
Jo to by mě taky vytočilo... Ještěže na své šlupce jsem s hrami asi o 5 let zpátky, tak mě tyhle problémy čekají někdy kolem roku 2015... Navíc jsem na tyhle věci hrozně lamoidní, normálně mám pocit že mě vysouvají do té "starší generace která už to s kompem neumí" x)
Likandro píše…
Jakmile je něco přes internet, je to už napůl v háji.
Obecně spíš řeším ten problém "vůbec si nemůžeš produkt pořídit.", ale tohle, jak píšeš, je zkrátka šílený.

Měl jsem spolužáka, ten si párkrát od jiného spolužáka půjčil nějaké pálené hry. Nelíbilo se mu, jak složité je zprovoznění (nějaké obrazy disku atd.). Tak si začal kupovat originální hry. Brzy se v podstatě z těch příčin, co píšeš vrátil k páleným, protože koupit si hru bylo jak za trest.

Aneb ochranou proti pirátství k jeho posílení...
banane4joy píše…
Podobnou zkušenost nemám, ikdyž originálních her mám doma docela dost. Asi jsem ještě neměl to štěstí* :)
Ale pamatuji si jak si to řešil už předtím a stejně jako předtím kroutím hlavou.
PepiCzech píše…
Ono to má zajímavou "dohru" celkem :) Dnes jsem se hecnul a zkusil se znovu přihlásit. Chybové hlášky se změnily, hra ovšem i nadále odmítá vytvořit hráčský profil a tudíž se spustit :) Už se tomu směju...
Firejs píše…
Jsem rád, že se mi to nikdy nestalo ;)
Petr Vojtěch píše…
Stáhni crack a je to :D.

Ale nevím mno .. sám teď hry přes STEAM vyhledávám, jelikož mě ten systém nadchl. Vše je to krásně pospolu, aktualizace se mi stahují, jsou zde komunity, můžu pohodlně chatovat při hraní, můžu se připojovat ke kamarádům do her, opět bez problému. Do STEAMu mě teď dostala hra CoD:MW2 a opravdu se mi to líbí. Navíc STEAM funguje i v offline režimu, divné ..
PepiCzech píše…
Béďa: Já teď neměl problém se Steamem (ten teď funguje pro mě překvapivě dobře), ale s MS Live ID. Nakonec problém yvřešen. Tato hra (a pár dalších) se nedá hrát podle MS v/z ČR, takže jsem musel vytvořit nový profil (ve stávajícím zrovna tohle pole nešlo editovat), kde jsem jako country uvedl UK a ejhle... už to šlapalo jak na drátkách. Ale přijít na to... nadlidský úkol a x hodin u googlu, nakonec jsem na to přišel náhodou, pač stejně se chová Army of Two. Tady si zaslouží pochvalu CD Projekkt, který má brilantně zmáknutý help a techsupport.
Petr Vojtěch píše…
Mno tak to je dost uhozený. To by mě nenapadlo. CDProjekt je výborný, podpora je skvělá a jsou otevřeni všemu (jak tak vzpomínám na LVSVCH2009) :).