Ve škole se nějak nedaří, tak na spravení nálady a rozptýlení myšlenek jsem si zkusil v kuchyni zaimprovizovat a pokusit se o produktovou fotografii. Nedávno jsem dostal 2 kousky tohoto tmavého pivka, tak jsem se pokusil je nějak koukatelně ztvárnit.
Zajímavá zkušenost.
Za prvé. Ultrazoom opravdu není úplně nejlepší řešení na focení produktové fotografie :]
Za druhé. Vyrobit orosenou lahev rozprašovačem je efektní a rychlé, sranda začíná, když chcete tu lahev přenést na nějakou podkladovou podložku. Vcelku bez námahy si některé kapky setřete, takže pak máte ochmatlanou lahev a je to na ní vidět a další problém nastává, že kapky, zcela logicky, po lahvi stékají a dělají na podložce (naštosovaná kuchyňské destičky na krájení) "rybníček". Nakonec jsem se jej rozhodl "přiznat", ale spíš z důvodu, že jsem nevěděl co s ním. Jestli je to dobře nebo špatně, netuším...
Za třetí. Ta černá folie, kterou je celá lahev potažená se chová (zcela nečekaně) jako plast a nikoliv jako sklo, čiže prosvítit ji zezadu/zespodu nějakým světlem je docela šupec... nemaje nic jiného po ruce, osvětloval jsem zezadu/zprava oknem, ze stran svíčkami, shora bodovkami a zespodu mírně zezadu vysoce svítivou LED diodou, co mám v mobilu jakožto baterku. Měl jsem strach z odrazů a různých teplot světla, ale myslím, že nakonec to vzhledem k podmínkám dopadlo celkem koukatelně. Ještě jsem zkoušel fotit lahev becherovky, lákalo mě prostě zkusit focení skla.
Foceno: čas 13 s, F 6.3, ISO: 100, f =22,40
Tak jak tak zajímavá zkušenost a vcelku kupa práce a zkoušení, z 57 záběrů jsem vybral 2 jakž takž použitelné snímky.
Zajímavá zkušenost.
Za prvé. Ultrazoom opravdu není úplně nejlepší řešení na focení produktové fotografie :]
Za druhé. Vyrobit orosenou lahev rozprašovačem je efektní a rychlé, sranda začíná, když chcete tu lahev přenést na nějakou podkladovou podložku. Vcelku bez námahy si některé kapky setřete, takže pak máte ochmatlanou lahev a je to na ní vidět a další problém nastává, že kapky, zcela logicky, po lahvi stékají a dělají na podložce (naštosovaná kuchyňské destičky na krájení) "rybníček". Nakonec jsem se jej rozhodl "přiznat", ale spíš z důvodu, že jsem nevěděl co s ním. Jestli je to dobře nebo špatně, netuším...
Za třetí. Ta černá folie, kterou je celá lahev potažená se chová (zcela nečekaně) jako plast a nikoliv jako sklo, čiže prosvítit ji zezadu/zespodu nějakým světlem je docela šupec... nemaje nic jiného po ruce, osvětloval jsem zezadu/zprava oknem, ze stran svíčkami, shora bodovkami a zespodu mírně zezadu vysoce svítivou LED diodou, co mám v mobilu jakožto baterku. Měl jsem strach z odrazů a různých teplot světla, ale myslím, že nakonec to vzhledem k podmínkám dopadlo celkem koukatelně. Ještě jsem zkoušel fotit lahev becherovky, lákalo mě prostě zkusit focení skla.
Foceno: čas 13 s, F 6.3, ISO: 100, f =22,40
Tak jak tak zajímavá zkušenost a vcelku kupa práce a zkoušení, z 57 záběrů jsem vybral 2 jakž takž použitelné snímky.
Komentáře
naprosto nevidím důvod, proč dělat orosení láhve posprodukcí, ba naopak je to akorát amatérčnost fotografa, když si s tímto zadáním neumí poradit, navíc přirozené rosení je daleko líbivější, než z posprodukce. dobrý fotograf dodává dobrou fotku a né polotovar pro DTP. na dané podmínky moc pěkná práce.