Herní tipy na horké léto

Fallout 2 a 3
Hned na začátek začnu těžkým kalibrem. Při nějaké diskuzi na fóru Velkýho chytráka jsem zjistil, kolik hráčů nezná tento herní skvost. No jo, stárnu a doba pokročila. Pokud náhodou neznáte, vězte, že se jedná o ultimátní postapokalyptickou RPG záležitost, obrovský svět k prozkoumávání, RPG systém SPECIAL, systém perků, značná nelinearita děje, možnost řešení questů vždy minimálně dvěma (obvykle vícero) různými způsoby, bohatý arzenál zbraní, tahové souboje. Zkrátka RPG jak řemen.
Aktualizace 2009: Vyšel Fallout 3. Atmosféra hustá že by sedal krájet, audiovizuální orgie, olbřímí 3D svět, destíky a stovky questů, kupa easter eggů v celé hře (všemožná veselá a morbidní zátiší)... Trochu škoda, že se hra podobá gameplayem Oblivionu, na jehož enginu běží. Dvojka je pro mě i po letech lepší volbou.

Jagged Alliance 2: Wildfire
Vloni jsem doporučoval Jagged Alliance 2. Letos to bude její mod. Vylepšený nástupce vylepšené herní legendy :) Tahové souboje, strategické plánování, taktická i strategická simulace, volnost pohybu, zničitelné prostředí, noční přepady budov, propracovaná taktika, CQB boje, noční vidění, arzenál zbraní od revolveru .38, přes samopaly, útočné a o(d)střelovačské pušky po pěchotní minomet, LAW (light-anti-tank-weapon) a tanky. Skvělý příběh, inteligentní nepřátelé, skvostně tahový systém, rpg prvky v podobě zvyšování skillů, řada questů a propracovaný sociální systém žoldáků (někteří se mají rádi, jiní se nesnáší, od toho se odvíjí jejich dialogy) .
Oproti originálnímů druhému dilu opravdu BRUTÁLNĚ narostla obtížnost. Jsa veterán, který dvojku dojel několikráte do konce v podstatě bez škrábnutí svých oveček, tady jsem krutě narazil... Co to znamená? Zábavu na dlooouho. Hrou jsem se prozatím stále ještě neprokousal.

Arcanum: Steamwork of Magicka obscura
Nedoceněný mix na pomezí mezi Baldurs Gate a Falloutem. Ze světa, kde se setkává moc magie s nastupujícím věkem techniky (magika a technika se vzájemně ruší). Skvěle vyšroubovaný příběh od tvůrců Fallouta, promyšlený herní systém, neokoukaný rozlehlý izometricky zrpacovaný svět, kde můžete být rytířem v mithrilové zbroji vyzbrojený ručnicí, v doprovodu léčícího mechanického robota... zní to šíleně, ale hraje se to skvěle...

Aktualizace 2009: Tak jako loni i letos jsem si tuhle herní perlu nainstaloval. Super záležitost. Po všech stránkách. Vřele doporučuju. Příběh je poutavý, ve hřenajdete, stejně jako v původních dvou Faloutech, kupu odkazů na reálný svět. Třeba soupeření mezi Gilbertem Batesem a Willem Applesbym (Gilbert Bates = Bill Gates, šéf Microsoftu, Apple je pak název jeho největší konkurence) a řadu dalších.

Spellcross: Poslední bitva
Nedoceněná herní perla na poli turn-based strategií. Pochází ze Slovenských luhů a hájů, konkrétně od Cauldornu (se kterým to jde bohužel po vydání kvalitního Chasera jaksi z kopce). Oč se jedná? O tahovou strategii kde Země čelí mohutné invazi démonických vojsk. Odvěcí rivalové jako Rusko a USA, Palestina a Izrael, a další, ti všichni se spojili do boje proti společnému nepříteli, známým pod lakonickým označením Druhá strana - Other side. Bitva o budoucnost lidstva může začít. Postavte armádám démonů, orků a temných elfů nejmodernější bojovou techniku - obrněné transportéry a tanky, speciální pozemní síly (commandos, rangers), letectvo a experimentální jednotky... přes 120 misí, brutální obtížnost, takřka dokonalý gamedesign, totální atmosféra bojů... Ač se jedná o DOSovskou hru, díky patchi jde hrát i pod WinXp a Vista.

UFO: Enemy Unknown (X-COM:Ufo defense)
Původní strategie od Microprose, zakladatel série XCOM. Tahová strategie, boje proti šmejdu z vesmíru, výzkum nových zbraní, zbrojí a technologií, výroba nových vraždomatických udělátek, takticko-strategické boje, budování a správa základen, to vše okořeněné pitvami ufounů... Herní klasika z dob počátků herního průmyslu. Obstarožní kousek, co stojí i po těch letech určitě za zahrání.

Disciples II
Aleternativa k legendární sérii Heroes of Might and Magic. Řada ras, nepřeberná kvanta jednotek, množství datadisků, tahové boje, micromanagement, kouzla... to vše zabalené v luxusní a neuvěřitelně prokreslené a detailní grafice. Méně známé, ale kvalitní dílko.

Horké léto
První díl dobrodružství Honzy Majera. Už úvodní průpovídka hlavního hrdiny: "Kluci mí říkaj Rambo, holky Kreténe, ale jinak jsem Majer, Honza Majer", nenechá nikoho na pochybách, že jde o humornou perlu. Původní kouzelně ošklivá stylová česká grafika, kompletní český dabing od Zdeňka Izera, polosnědený misionář, humor "za každou cenu", slovní perly v dialozích (Lóóórrra nééé rrrasista, Lóóŕrra taky barrrevnej), pár zapeklitých rébusů a nahá prsatka ve vaně... to jsou hlavní taháky opravdu letní oddychové adventůry z tropického ostrova. Kam se hrabe Crysis :D

Hellgate: London
Nedoceněné RPG od tvůrců Diabla 2, představte si diablo ve 3D zasazené do sci-fi postapokalyptického 3D světa. Psal jsem o hře více v jiném mém příspěvku. Určitě stojí za vyzkoušení.

Aktualizace 2009: Hru po večerech sem tam zase spustím. I přes určitou stereotypnost má i po cca 25 hodinách hraní pořád co nabídnout, pořád objevuji něco nového. To už jsem dlouho nezažil.

Tony Hawk´s Pro Skater 3
Arkáda. Osobně považuji trojku ze nejlepší díl celé série. Už jsou vychytány herní prvky k takřka naprosté dokonalosti a hra ještě není zahlcená balastem pozdějších dílů, který má hru "vylepšovat". Motion capture, akrobatické kousky, luxusní systém komb a jejich navazování a bodové násobení, rozličné herní módy, pekelná zábava a neuvěřitelně našlápnutý hudební doprovod zajišťují zábavu na dlouhou dobu.

Atomic Bomberman
Ultimativní Party záležitost, která dodnes nesmí chybět na žádné párty, kterou organizuji. Zábava v multiplayeru sahá k nebeským výšinám. Slovní smršť (značně sprosotu) když na někoho kopnete bombu a škodolibý smích vašich protihráčů, když se vám podaří zabarikádovat a následně sám sebe odpálit vlastní bombou, vám bude ještě dlouho znít v uších...

Pokud máte dojem, že jste tento výběr již někde viděli, ano, máte pravdu :) V původní mírně odlišné verzi vyšel před rokem na jiném mém blogu. Opakování - matka moudrosti.

Komentáře

Petr Vojtěch píše…
Já to vidím znovu na Zaklínače + chci zapařit nějakou strategii, pravděpodobně Bitvu o Středozem 2 :).
Anonymní píše…
Né, nenecham se zlákat :D, ikdyž chuť bych měl obrovskou. Osobně sem uvažoval o 2ce Falloutovi nebo Magice Obskuře kterou jsem naposledy nedohrál.
Jagged Alliance mě kupodivu v opáčku nevzal, asi jsem se z něj vyhrál hned při premiérovim hraní.
Takže spíš nějaký ťukání kódů a když je chuť tak si rozestavím partičku Strongholda. Ale máš přesně stejnej vkus Pepi x)
Ikkju
PepiCzech píše…
Ikkju: Když nad tím tak přemýšlím, jsem ten typ člověka co si libuje v komplikovaných komplexních hrách, který nabízí maximální množství možností, variant a činností: Fallout, JA2, Arcanum, Spellcross (výborná věc), UFO... tohle mají všechny společné - máš pořád co dělat a vždycky si můžeš vybrat jak to budeš dělat.