"Politicky nekorektní" hry

aneb témata na hry, kterých se soudný autor zakládající si na své pověsti nedopustí.

Už delší dobu mi v hlavě šrotují různé témata na "politicky nekorektní" hry. Prostě jsou témata, která jsou pro tvůrce her tabu a člověk by se do nich celkem nerad pouštěl. A sex je jen jedno z nich. Pověst, dobré jméno, karma... na to vše si musí zkušenější autor dávat pozor, páč "odepsat se" jde raz dva :)



Myšlenková konstrukce: Pod adventuru, arkádu, závody, rpg se téměř každý autor rád podepíše a zvlášť na free scéně jsou položky "Credits" v menu proklatě vysoko. Zkuste ale dopátrat autory erotických her... těch recesistických možná (Je Leisure Suit Larry ještě erotická hra v původním, řekněme dráždivém, smyslu slova?), těch "reálných" ...bída bídoucí. Přitom podle statistik Freehry.cz jde o nejhranější hry vůbec.

Šéfredaktorka Freeher.cz, Kristýna Nováková mi na na dotaz odepsala: "...ano, erotické hry jsou nejhranejší a nejstahovanější, to každopádně. Pokud se podívám na FH, tak erotické hry - zejména flashovky - se v hojné míře vyskytují v první dvacítce."

Proč v době, kdy se lidé otevřeně hlásí k bi- a homosexualitě, se autoři her bojí říct "tohle jsem udělal já"? Často se jedná o totální herní odpad, ve kterém ale občas zazáří pár nečekaných, řemeslně skvěle zvládnutých perel. Dá se vůbec mluvit u erotické/připusťme i "porno" hry o řemeslně dobře odvedené práci?

Uvažujeme-li premisu, že tato sorta her má nejširší hráčskou základnu, která navíc sehraje co může, prostě proto, že to je takový žánr jaký je, proč se jim autoři nevěnují?

Kristýna pokračuje: "...když srovnám denní čtenost vydaných her na FH, tak snad pokaždé si z té trojice (čtveřice) nejlépe vede právě ta erotická flashovka. Pokud se samozřejmě nebjeví třeba nějaká komerční hra, co byla uvolněna jako freeware - ta logicky táhne také."

Mám hru kterou lidi chtějí, mám hru, kterou lidi hrají, mám hru u které nezáleží tolik na technickém zpracování, protože je v tomto případě irelevantní, a přesto se pod takovou potenciálně úspěšnou hru nepodepíšu... Záhada.

Dost erotična, pojďme k těm titulkovým "politicky nekorektním hrám".

Buduj vlast - střílení cikánů - kontroverzní dosti podprůměrný moorhuhn klon, který vzbudil svého času poprask a přitáhl pozornost médií je jen jeden případ z praxe.

Další témata na "neseriózní" hry:

Závody kriplkár aka invalidních vozíků

Hra s trháním muších nožiček a křidýlek, vše namapováno na realistickou fyziku.

Adventura z domova důchodců, kde musí hráč okrádat stařenky a brát stařečkům zuby.

Střílení dětí a/nebo domácích mazlíčků.

Arkáda s retardovanými/degenerovanými dětmi v klecových lůžkách.

Boj s pohlavními chorobami v místech kde se tyto vyskytují.

a mohl bych pokračovat... (některé náměty jsem si vypůjčil odjinud, převážně z ICQ debat, takže nejsou ani zdaleka všechny moje)

... proč je přijatelné střílet němce v nacistických uniformách, ale není přijatelné střílet cikány/židy/dosaďte si. Proč jsou některá témata společensky únosná a jiná nikoliv, byť v podstatě jde o jednu a tutéž činnost. Střílení lidí do hlavy je samo o sobě dost divná a nenormální věc, která je však běžně tolerovaná a 3D akce bez sniperky je jak Bob bez Bobka.... kde je hranice mezi tím co je přípustné a "ještě v normě" a co už je za hranicí morálky, obecného přesvědčení?



Aby nedošlo k nepochopení, osobně - právě z důvodu morálky/vlastního přesvědčení neschvaluji tyto hry, resp. ze zájmu si je zahraji, ale zřejmě bych je jen tak nevytvořil. Právě proto, že by to společnost a zejména moje okolí nerozdýchalo. Rozkřiknout se "Bělehrádek udělal hru se střílením cikánů..." mám jako státní zaměstnanec problém. Toto zřejmě nemusí řešit 16-ti letý student střední školy. Nebo ano?

Máte téma na nějakou tu kontorverzní hru? Jste autoři podobné hry? Podepsali jste se pod ni? Láká vás vytvořit něco takového? Mrzelo by vás kdybyste vydali anonymně hru podobného ražení, která by se stala hitem? Zkoušeli jste někdy vytvořit erotickou hru? Proč ano/ne?

Komentáře

Akhera píše…
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Akhera píše…
Je zajímavé, že existuje tolik akčních her z Druhé světové války, ale v žádné nehrajete za Němce...

Jinak já měla kdysi nápad udělat hru, kde by se hrálo za opilého řidiče (ovládání by bylo zpožděné a občas náhodné), který by se musel dostat domů a přitom se vyhýbat policejním hlídkám a do ničeho nenarazit. Ale kvůli kontroverznosti jsem ho radši nerealizovala.
Joey píše…
Já jsem se jednou dokonce setkala s autorem erotické flashovky, který byl rozhořčen, že jsme neuvedli jeho jméno, nebo jméno týmu, teď nevím, + odkaz na homepage (na FlashFunu to nejde). Ale to je jeden z mnoha.
Adderek píše…
Já bych spíše viděl problém v novodobém lynčování. Nikdy nevíš, kdy se objeví skupinka nasraných matek a půjdou ti po krku. Proto je lepší být v tomto ohledu nedohledatelný. Sice je to škoda stran autorství, ale jsou prostě věci, které třeba někdo nechce riskovat.
Mně osobně by nejspíše nešlo o pověst. Naopak bych si něco takového velmi rád diskusně obhajoval - ovšem kdyby to zůstalo jenom u toho... Mnohem pravděpodobněji by však došlo k tomu, že by někdo vytáhl nějaký paragraf, že jsem třeba nedostatečně informoval v úvodní obrazovce o obsahu a už by mohl nastat právnický (záměrně nepíši právní) problém.
Firejs píše…
Tak já myslím, že vydat dneska hru kde střílíš romy a ještě se podto podepsat je bláznovství, a ani bych se nedivil, kdyby za to následovaly těžké tresty... proti romům, nesmíš dneska ani slovo ;)

Mám také v plánu jednu kontroverzní hru, na styl Dash... ale zatím jsem se do toho nepustil, protože bych potřeboval pěknou veselou grafiku a vtipný dabing... jo, ta hra by pobouřila hodně lidí ;)

Vlastně by jich bylo více, ale na stejný styl ;)
parekvrohlikkju píše…
Jj, nekorektní nápady by byly, koule na jejich zveřejnění nejsou :). Člevěk nemá chuť se diskreditovat před bohem, karmou a herními recenzenty :D