Vyšlo demo Mafie 2


Počátkem týdne vyšlo demo druhého dílu české mafie. Měl jsem možnost u tita100 na bytě zadrvit a párkrát (dvakrát) si demo projít. Nutno předem dodat, že se rozhodně nepočítám za fandy prvního dílu, ten jsem hrál chvilku a nijak zvlášť mě nezaujal. Technicé zpracování v normě, přestřelky jakž takž, kolize řekněme podivné a řízení aut vyloženě debilní. Pominu-li imho silně přeceňovaný a zbytečně glorifikovaný konec, kde všechno "špatně" skončí, něčím nezapomenutelným pro mě první díl určitě nebyl.

Jenže u dvojky to je (zřejmě bude) jiné. Parádní zpracování, luxusní hudba, ale hlavně ATMOSFÉRA. Ta z dema stříká na všechny strany v množstvím větším než obrovském. V každé druhé cut scéně něco, co mě buď rovnou rozchechtalo nebo alespoň přizvedlo koutky úst do šklebu, který je u normálních lidí vyhrazený pro úsměv.

Úvodní přestřelka v lihovaru jakoby z oka vypadla legendární sloupové scéně z Matrixu, plameny, particly... vše parádní. V exteriérech - ulicích to potom žije, pánům z 2K Czech se povedlo doopravdy vytvořit dýchající, živoucí svět a vemte jed na to, že se to je ještě úplně jinak živý svět než jaký známe z Oblivionu nebo Fallouta 3, které jsou jen slabým odvarem něčeho mnohem, mnohem většího.


Ještě se vrátím k přestřelkám... tady by pánové měli dostat metál... jsou neuvěřitelně zábavné... překopaný systém krytí funguje parádně a je dokonale inuitivní, to co mi v Gears of war pořád tak nějak nešlo a po chvíli začalo nudit, přejde v mafii 2 během pěti minut dokonale do krve a hlavně... hlavně to herně funguje! Což je úžasné. Přestřelky jsem si opravdu užíval.

Ale abych jen nechválil. Český dabing je dost bída... Vlastimil Zavřel alias pan Valšík z Ordinace v Růžové zahradě je sice dobrý dabér, ale jeho hlas v Mafii 2 mi prostě nesedí a děsivě tam tahá za uši. Kvalita českého dabingu je celkově zvláštní, zřejmě nebyl dost vysoký rozpočet a je ve hře jako taková znouzectnost. Ale je a to se počítá.

Jízda ve vozech je pořád stejně pitomá jako v jedničce. Udržet ten vergl alespoň na cestě, nedejbože v pravém jízdním pruhu, je neskutečná ojebávka co rozhodně nebaví (aspoň mě tedy určitě ne) a než jsem dojel pár bloků k lihovaru, auto bylo otřískané snad ze všech stran (napoprvé jsem se rozstřelil o most :( a čekal dost nepříjemný load, ukládání se děje po vcelku delších úsecích a pokud chcípnete před savepointem, jedete celou scénu znovu).

Prapodivně se chovají řidiči aut - přestože jedu ve svém pruhu, křižovatku projížídm na zelenou a nijak zvkášt rychle (30mph)m blikají na mě světly a provádí manévry, které mají obvykle za následek to , že se mi připletou do cesty... prostě jízda autem je pro mě jedno velké zklamání.


Shrnuto (buldozerem) je pro mě Mafie 2, alespoň z toho co jsem viděl, příjemné překvapení, na hře jsou vidět tisíce hodin práce, herní svět dýchá, je uvěřitelný, propracovaný do maniakálních detailů a z toho všeho čiší neskutečná atmosféra. To vše doplněné nářezovou, decberoucí, luxusní stylovou hudbou, kterou osobně můžu i jen tak - bez hry.

Šestnáct stovek za hru, byť AAA titul je na dnešní dobu imho DOST, na druhou stranu, hra má evidentně co nabídnout, takže bych její koupi minimálně zvážil. Stahovat zrovna tohle dílo z torrentů je zločin napřesdržku, tahle hra si zrovna tohle určitě nezaslouží. Pokud se vám zdá cena příliš vysoká, později v nějaké levněšjí edici za 600,- to bude koupě roku, troufnu si tvrdit.

Komentáře

Bildo píše…
Taky jsem demicko zahral a prijde mi to v pohode. Ale me se na rozdil od Tebe libila i Mafie 1.
Anonymní píše…
Supr, žeru styl toho příspěvku :)
Jedničku jsem nehrál, všichni okolo mi tvrdí, jak moc tím strádám, no nevím. Podle pár článků je příběh docela poutavý a má i vícero možných zakončení.
Jinak jsem sledovat nějaká interview o Mafii 2... Nehledě na to, že 50% těch borců absolutně neumí anglicky, je na tom vážně hromada práce. Doufám, že to s optimalizací není jak u Army 2, doufám, že aspoň někteří Češi umějí vyrobit dobrou hru.

Dzarda
Dan píše…
Mě se jednička líbila (a pořád líbí, zrovna jsem ji hrál, než vyšlo demo dvojky)... je hodně o příběhu, který je propracovaný a poutavý, jak u žádné jiné hry.
A v kombinaci s geniálním dabingem je to dokonalost.

Co se týče dvojky, tak s Tebou rozhodně nesouhlasím v tom, že dabing je bída, protože, kdyby to tak bylo, tak by to vypadalo jinak.
Ovládání aut se mi taky hodně líbí a při honičkách mi vyhovuje mnohem víc než to, co je třeba v GTA IV.
Několik hodin jsem (za pomoci vypnutí omezení času) město zkoumal a působí na mě velmi propracovaným dojmem.
Výborná je rovněž možnost destrukce prostředí... ideálně s PhysX zapnutým na úroveň "vysoké".
Firejs píše…
Demo mě docela dobře a dlouho bavilo... realita sice žádná, chybné maličkosti (bezdrátové telefony?), strašně trapné pivo :D... ale jinak je to zábava ;)