Zámek Letovice

Tenhle víkend byl jaksi kulturní :) Po sobotním Svojanově jsme ještě se sousedy vyrazili do Letovic na zámek. Zámek byl léta v dost žalostném stavu, tuším před 6 lety jej koupil jeden nadšenec a utápí v něm zisky z podnikání a dává zámek postupně dohromady. Šel jsem tam s tím, že to bude slabší, nicméně kromě asi 4-5 opravených pokojů, kde to vypadá jak se na zámek sluší a patří, je tam dalších 70 místností vetešárny jež by se dala shrnout jako "půda u babičky na statku".

Kulturní fanoušek by byl zhrzen, my s Pavlem plesali. On je totiž soused vášnivý fotograf a objektů k focení tam byla kupa. Rodinný fotoaparát spravovala manželka, takže jsem práskal z ruky na mobil co to šlo, s vědomím faktu, že prostě 9 fotek z 10 holt vyhodím. Zámek je dost rozlehlý, místností je mrtě, jsou velké a plné zajímavých věcí. Po původních majitelích (zahrnujících šlechtu, školní internáty, armádní školící středisko aj.) tam porůznu zůstalo všemožných věcí - nábytek, koberce, obrazy - napříč časem, uměleckými styly, dobrým vkusem i mírou rozpadu.

Níže něco málo z toho co se podařilo vybrat ze zašuměných snímků. Světelné podmínky byly nic moc a mobilem se nějak seriozněji opravdu fotit nedá :]

Jedno z mnoha pian.

A další, s hezky dekadentní klaviaturou...

...jedno z křídel zámku, oproti původnímu stavu to zde už vypadá náramně...

Hotový Louvre... a já se kvůli Moně Lise táhl až do Francie. Pozorný pozorovatel narazí v Letovicíh na ledacos :)


Závěrečné shrnutí. Vlez 30,- Kč i s průvodním slovem průvodce na nádvoří. Příplatek za focení 10,- Kč (ne, není tam překlep v počtu nul). Mimo zámku se dá projít po hezky upravené zahradě, okouknout chov zvěře (mikro kozičky - takové ty malé kozy prostě; ovce a ptactvo, převážně papoušci a dravci). Mimo to se dá prohlídnout zámecký vinný sklep a slušně zpracovaná mučírna s hladomornou :) Dále funguje v areálu vcelku slušná stylová hospoda, sběratele pak potěší vetešárna na zámeckém nádvoří. Celkově jsem byl ze zámku v Letovicích nadšen. Je to něco úplně jiného než klasické zámky tak jak je běžné, přesto má svoje kouzlo, by´t rozhodně není pro každého.

Komentáře

phob píše…
holt se mas zeptat na typ na hrad ci zamek :)
letovice jsou zname tim, ze to tam je takove strasidelnejsi :))))