Kde končí hranice lidské demence?

Zkraje se omlouvám případným problematiky znalým čtenářům za nemístné použití slova demence v nadpisu. Proč to? "Cosi shnilého ve státě dánském" bych volně parafrázoval jako "Co se to děje v poslední době na VCH?".

Čas od času se objeví nějaký nestandardní jedinec, který potřebuje dokázat sobě a světu jak je velkoúžasný, super a ... jenže to dělá nepříliš šťastným, avšak mnohdy o to zábavnějším, způsobem. Nadávky, urážky, slovní napdání, vůlgarizmy (kroužek nad u není překlep).

Měli jsme už na fóru podivné patróny: Fo, Skenerz, G-Unit, Misa, Kory... Většina z nich dostala BAN a byl klid, někteří se zřejmě poučili. Třeba Skenerz, přestože tropil neuvěřitelné scény a vyhrožoval kde čím, je dnes v podstatě bezproblémový návštěvník, uživatel.

Dnes, víceméně jen ze zvyku a zběžně, kouknu na VCH a nestačím se divit. Uživatel JasonX16 , kterého jsem zaregistroval cca 14 dní zpět, se naváží do modů, napadá, nadává. Přirovnává mody k bolševikům, komunistům atp. A to je to člověk co tenhle systém nikdy nezažil a dočetl se o něm maximálěn na wikipedii.

Na jednu stranu úsměvné, na druhou stranu smutné. Člověk, co netuší, jak "tehdy" bylo, vyskakuje, držkuje a s vědomím vlastní neotřesitelné pravdy jde proti proudu, proti všem. To je buď mimořádně odvážné nebo mimořádně hloupé. Těžko říct, co z toho je lepší/horší varianta.

Na jednu stranu o nic nejde, osobně vnímám takový výstřelek jako určité zpestření jinak poklidných vod VCH, ale je mi z toho trochu smutno. V 25 se nepovažuju za starého, zakládám si na tom, že jsem (doufám) stále ještě duší kluk a snaýím se nebýt "moc dospělý", ale to co předvádí dnešní "mládež", to mi občas hlava nebere.

Proč? Vždyť to není ani zábavné, já v šestnácti seděl s kámošema u kompu, trajdali jsme po okolí, naháněli holky, pořádali první puberťácká pijatiky s krabicovým vínem, ale bavit se "vysíráním" lidí, nás snad ani nikdy nenapadlo.

Ano, k VCH mám celou řadu výhrad a jen seznam by vydal na menší monografii, ano k některým modům, potažmo teď mluvím o Adderovi, mám výhrady obdobného rozsahu a imho to celkově moc hrotí, ale tak jako v reálném světě, i v tom virtuálním snad fungují nějaká pravidla, ne? A pravidla jsou od toho, aby se dodržovala.

S úsměvem vzpomínám, jak jsem se těšil, až mi bude 10, to byl takový milník, kdy už jsem nebyl dítě, ale byl "chytrý", s vlastním rozoumkem, který respektovala i dospělá část rodiny, pak mi bylo 12, to už jsem mohl jezdit v autě ve předu a připadal si "dospělý", v 15 občanka, samozřejmě v 18 řidičák, první auto... a stejně jsme byli mladí zobáci, děcka. Není to o věku, ale o mentalitě. I když vzpomínky budu mít určitě zreslené, dělali jsme různý ptákoviny, ale "takhle" blblí jsme snad fakt nebyli...

...to co dnes předvádí někteří "šestnáctiletí" mě docela fascinuje. Naše generace, když byl průser, dostala jednu zprava, jednu zleva, třetí jsme chytli o futro a bylo po problému. Volnost je fajn, ale moc volnosti zřejmě ne.

Nejhorší na tom všm mi přijde, že netuším co by s tím šlo dělat. Každý vnímá hranici svobody trochu jinak a to co je pro někoho zcela v pořádku, jiný vnímá na hraně a další označí za zcela mimo pravidla.

Jiná alternativa než VCH není a popravdě, občas mě to i trochu mrzí. Vadí mi frakce a "fankluby", které se na VCH formují, jak se lidi jsou schopní kvůli totální krávovině zhádat přes tři stránky... mrzí mě, že lidi, kterých si vážím a které mám jinak rád, zvlášť v poslední době - pění, nerví, jsou agresivní... on to je třeba jeden příspěvek z 50, ale o to víc to práskne přes oko, když od člověka očekávám nějaký přínosný, obsahově hodnotný komentář a místo toho je tam jednořádková blitka čišící arogancí, s navrch přidanou urážkou.

Jako by se někam ztrácela elementární lidská slušnost.

Chlapácké poplácávání po rameni, jak je něco dobře i když není je "sucks", strhat někomu příspěvek, jen proto, že s ním nesouhlsím, je stejně "sucks". Nečíst pořádně co píše druhý je taky "sucks". Ignoruju tím názor druhého. A mlet si svoji bez ohledu na druhé je ... áno... "sucks".

Diskuzní fórum je od slova "diskuze" a diskuze = věcný rozhovor několika osob nad určitým tématem, jehož cílem není rozhodovat, nýbrž věc pečlivě rozebrat z různých stránek, shromáždit argumenty a případně připravit půdu pro racionální rozhodnutí.

Bylo by fajn si toto čas od času uvědomit.

Když to po sobě pročítám, koukám, že se mi myšlenky jaksi rozutekly, a to oc mělo být krátkým povzdechnutím na dva odstavce jaksi nabobtnalo. Mazat už to nebudu a přepisovat tuplem ne, třeba si z toho někdo něco sám vybere ;)

Asi to vzhledem k rozsahu předchozího textu bude znít nepravděpodobně, ale - nehrotím to. Jak jsem psal už dříve, neřeším věci, které nemohu ovlivnit, ale není mi jedno, co se kolem mě děje.

Nic, noc je ještě mladá, jdu zase datlit věci do školy. Proč musí být deathliny večer o víkendu? A ještě před Vánocemi. Ach jo :(

Komentáře

Šuny píše…
No... JasonX16 není ojedinělej případ na VCH, bylo to tu mockrát a asi i bude.

Ale i normálního člověka, když vidí, co tam píše to dokáže pořádně naštvat, takže se ani nedivím, že tam napsal i někdo koho by si na to netipoval.

Říkal jsem, že vyjadřovat se na jeho příspěvky je blbost, ale prostě mi to taky nedalo, původně jsem ani netušil, že se to zvrhne v něco takovýho, co potom předvedl, ale bohužel stalo se.
Likandro píše…
Nezbývá než vyjádřit souhlas nad situací. Jediné nosné řešení je vytvořit jiné dost atraktivní prostředí kde se začne od nuly a bez historie. Zároveň by se musely účastnit i takoví ti "tahouni" co s sebou strhnou dav.

No a problém je asi taky v těch dnešních - resp. už delší dobu zavedených - tendencích výchovy. Jak si říkal, dostat na zadek. Jenže na nové maminy se už tak 10 let sype, jak se nemají děti trestat, jak se s nimi má diskutovat, protože výprask může mít řadu negativních důsledků (dítě se uzavře do sebe, trest může být pro dítě pozitivní odměna - získá pozornost - a tak zlobí dál, atd. je toho dost)
Ale když poslouchám příhody např. od mamky ze školy... Dřív příběhy kdy děti při hodině nadávali učitelce a "argumentovali", ničili umyvadla, interaktivní tabule za 100 000, bojkotovaly hodiny, zadání učitele, atd. prostě nebyly... A nemyslím si, že jde o neschopnost učitelů, když mě někteří z nich učili ^_^

A protože si aktuálně sám přijdu nervní a ne dost v klidu, tak minimálně moje "důvody" vysvětlím. Jsou Vánoce. A já teď horko těžko dokončuji vánoční dárky... bez možnosti zvýšit tempo, protože hlína rychleji neuschne... Nemůžu nic udělat, a přece mám pocit, že je moje chyba, že nestíhám.

Každopádně se právě proto snažím nikde moc nepsat, nikde se moc nevyjadřovat, protože vím, že by to někdo odnesl a docela zbytečně - tak snad mi nikde nic neujelo... člověk si to často uvědomuje až zpětně, a to bývá pozdě, protože omluvy už se tou dobou nepřijímají.
Petr Vojtěch píše…
Zajímavý :). Asi hned z kraje bych se měl omluvit Likimu, že sem na něj vyjel okolo tématu se soutěží .. nevím, jsem na todle už nějakej háklivej (začalo to už u LVSVCH, kde byl obdobný problém). Takže pardon .. znáš mě, ujelo mi to :).

Jinak s článkem musím určitě souhlasit, ale jisté prameny dokládají, že i starší generace "ve svém věku", byla úplně stejná. Mě třeba "dnešní děti" co lezou do hospod, pruděj na zastávkách s chlastem atd .. to bych třískal, ale co se tak dozvídám, tak dříve to bylo jedno a to samé. Takže myslím, že hlavní problém bude ten "zkreslený pohled". Samozřejmě .. my máme internet, což přináší nový možnosti tohodle nadřazenýho pocitu "dospělosti" a všeumětelství ... takže asi tak :).
banane4joy píše…
Já se snažím být někdy až přehnaně hodný. Třeba pošťouchnout, ulevit si, ale zas to vyvážit něčím pozitivním. Fiola to nazval "hrát si na mi silně nejsou sympatické neřeším (takže nebudu komentovat děti co lezou do hospod a bedikkovo "hraní si na svatého" x). Občas to ujede a někdy se i k nějakému "fanklubu" nechtěně přidám. Obecně to beru taky jako oživení. Na druhou stranu je smutné, že většinou je to tou negativní cestou.
Likandrovo návrh na jakýsi "vch restart" zní zajímavě a něco podobného se tu pokusilo odehrát a jak jsem tušil nevyšlo.
Chování mládeže, těžko říct. Já osobně patřím ke slušným a vždycky jsem patřil, ale doba dospívání bez nějaké té rebélie by mi zpětně přišla o něco ochuzená. Ale má to své hranice a to i s přibývajícím věkem, kdy by měl člověk být rozumný a mimo vliv puberty se vykrystalizovala jeho skutěčná povaha. Do jisté doby bych to do jisté hranice, která je dnes jinde (spíš asi ne :) toleroval. Nebo alespoň přičítal pubertě.
banane4joy píše…
Mi to tam ujelo na začátku textu u..
...Fiola to nazval "hrát si na svatého". 80% věcí, které mě namíchnou, nebo mi jsou silně nesympatické...
Petr Vojtěch píše…
To není hraní si na svatého .. prostě to tak vidím .. ale to je zase jiný téma.
zoomfire píše…
Ono VCH potřebuje nakopnout, jenže kdo to nezkusil, nepochopí. Je to jako popisovat barvy slepému :). Problém je v tom, že nejsme profesionálové a kdykoliv se s vývojem nového portálu (hry, jiného média) začne, tak v polovině se to vzdá. A proč? Protože za tu polovinu vývoje získá člověk nové zkušenosti, které však nejdou aplikovat na stávající základ. A tak se začne od znova, opět plni elánu. Ale když se "začíná" už po páté, tak motivace vyhasne. Toliko k tomu, proč nové VCH není.

K dementnosti uživatelů - myslím, že to tak hrozný není, když budu ignorovat vysloveně blbce, tak mě spíš naivita a ignorace vadí od stávajících normálních uživatelů. Osobně mi to dost vadí a trápí a vždycky mám co dělat, abych nešel na FTP a všechno vymazal nebo nefláknul nejbližší osobu po hlavě :). Ale časem se na to člověk povýší a jedná s klidem jako "banane4joy".

K tomu co psal Likandro - nemyslim si, že je to s dětma horší než to bylo za nás, nebo za Pepi, nebo za mého otce, dědy ... podle jejich vyprávění to leckdy bylo horší. Problém je v tom, že člověk ventiluje ze sebe jenom to špatné (stačí aby zlobilo jedno dítě a vztáhne se to na všechny) a to dobré si nechává, maximálně sdílí s kamarády, s přítelkyní. Jak vychovat děti je otázka, já jsem byl "bitej" pořád a vůbec mi to nevadí, nemám z toho újmy, bloky. Spíš si někdy říkám, jakej jsem byl debil a slouží to pro mě jako poučení. Ty rady "psychologů" jsou někdy směšnější než německé spolky za zrušení paintballu.

Uhh, nemám rád když se někdo rozepisuje, ale nedalo mi to :)